CONTACTINFO ALLE PAROCHIES DEKENAAT ZOTTEGEM          

 

 
 
 
 

CONTACTINFO PAROCHIE ZOTTEGEM

 
 
 
 
Tekst vergroten

50 JAAR SINT-GREGORIUSKOOR

Het was in het najaar van 1962 dat de toenmalige koster-organist Constant Versichel de opdracht kreeg van pastoor-deken Gustaaf Goethals om met een gregoriaans koor te starten.

Praktisch alle zangers kwamen uit het toenmalige koor van het college O.-L.-Vrouw van Deinsbeke, dat onder de leiding stond van priester-leraar Walter Verbeke. Maar als hun kinderstem tijdens de puberteit veranderde, werden ze vriendelijk verzocht het koor te verlaten. Zo konden toen een aantal jonge mannen hun muzikale aspiraties opnieuw waar maken in het nieuwe koor. Het eerste optreden was tijdens de nachtmis op Kerstmis in 1962.

Gregoriaans is al eeuwenlang de liturgische zang van de Rooms-Katholieke kerk. Als geen ander schept deze muziek een sfeer, die uitnodigt tot gebed.

Zo beschikt ons koor over een vrij uitgebreid gamma van missen en gezangen voor diverse gelegenheden. Op verzoek treedt het koor op in Zottegem en omgeving voor uitvaarten, huwelijken, gedachtenisvieringen, volgens afspraak al dan niet met gregoriaanse zang.

Ons koor werkte ook al mee aan niet-liturgische evenementen waar het gregoriaans welkom is, zoals de jaarlijkse Krakelingenstoet in Geraardsbergen op de laatste zondag van februari en dat samen met het Sint-Pauluskoor van Godveerdegem.

Ons koor heeft nog maar 3 dirigenten gehad. Constant Versichel werd opgevolgd door Frans De Ridder, die al verbonden was aan het Sint-Pauluskoor. Sinds enkele jaren is Luc Verstricht de zangleider, ondersteund door koster-organist Johan Cockaert.

Het Sint-Gregoriuskoor is in de eerste plaats een groep vrienden, die graag zingen en zich verbonden weten met de Kerk. Muzikaal is hun streven gericht op de hoogst haalbare kwaliteit tegen de grens van het eigen kunnen. Hopelijk mag het koor nog vele jaren God loven met hemelse gezangen, en het hart van de mensen verblijden. Proficiat vanwege Deken Hans Vandenholen en vanwege de hele parochiale en dekenale gemeenschap.

Facebook
comments
  • Facebook: dekenaat.zottegem
  • Google+: 117476802429354614023
  • Twitter: Dekenaat
  • YouTube: dekenaatzottegem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 

 

We hebben 37 gasten en geen leden online


Powered by JS Network Solutions