CONTACTINFO ALLE PAROCHIES DEKENAAT ZOTTEGEM          

 

 
 
 
 

CONTACTINFO PAROCHIE ZOTTEGEM

 
 
 
 
Tekst vergroten

‘HISTORISCHE PAUSKEUZE’: FRANCISCUS I

ROME (KerkNet) – De verkiezing van de Argentijn Jorge Mario Bergoglio is zonder meer historisch. Zijn verkiezing maakt duidelijk dat het centrum van de katholieke Kerk niet langer in het sterk geseculariseerde Europa is gesitueerd. In 2005 haalde hij het naar verluidt net in het conclaaf. Dit keer is de katholieke Kerk blijkbaar wel klaar voor een paus uit Latijns-Amerika, waar met 501 miljoen gelovigen bijna de helft van de katholieken wereldwijd woont. Nu al wordt druk gespeculeerd en uitgekeken naar zijn eerste pausreis naar Latijns-Amerika. De nieuwe paus Franciscus kan een belangrijke brugfiguur worden tussen de ‘Oude’ en de ‘Nieuwe’ wereld.

Paus Franciscus staat bekend om zijn bescheidenheid. Zo kookte hij tot aan zijn pausverkiezing zelf zijn maaltijden. Hij heeft steeds een eigen chauffeur geweigerd. In 2001 waste hij op Witte Donderdag de voeten van twaalf aidspatiënten tijdens een viering in het Muniz-hospitaal. Met dit symbolische gebaar wilde hij zijn verbondenheid met de patiënten en hun familie uitdrukken. Pastoraal deed hij veel ervaring op als provinciaal van de jezuïeten in Argentinië (1973-1979) en als aartsbisschop van Buenos Aires (1997-2012). De jezuïet combineert zijn wetenschappelijke achtergrond met een grote bezorgdheid voor de armen en de derde wereld.

Toch kreeg hij in eigen land soms ook kritiek wegens de nauwe banden van katholieke kerkleiders met de rechtse dictatuur (1976-1983). Hij was destijds overste van de jezuïeten in Argentinië. Volgens critici was de katholieke Kerk mogelijkerwijze op de hoogte van het lot van sommige kinderen, die werden weggehaald bij ontvoerde vrouwen uit clandestiene detentiecentra.

(Bron: Kerknet)

Facebook
comments
  • Facebook: dekenaat.zottegem
  • Google+: 117476802429354614023
  • Twitter: Dekenaat
  • YouTube: dekenaatzottegem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 

 

We hebben 46 gasten en geen leden online


Powered by JS Network Solutions